سیم ارت چیست و چه کاربردی در برقکشی دارد؟ سیم ارت را به کجا وصل کنیم؟ اصلا این سیم چه رنگی است و چگونه باید از آن استفاده کرد؟ آیا سیم ارت برق دارد؟ آیا میدانید چگونه میتوان سیم ارت را به ماشین لباسشویی وصل کرد؟ یا به اصطلاح سیم ارت لباسشویی را به کجا وصل کنیم؟
یک مدار الکتریکی به هر دو جریان الکتریکی مثبت و منفی متکی است. این اتصال همان چیزی است که به یک دستگاه الکترونیکی قدرت لازم برای کارکردن را می دهد. اگر مشکلی در برق پیش بیاید، انرژی برق انباشته خواهد شد. این می تواند باعث شود که اتصال الکتریکی و محفظه آن نیروی اضافی را ذخیره کنند.
حال ببینیم در این مواقع سیم ارت چه کاربردی دارد؟ هنگامی که یک نقص الکتریکی رخ میدهد، این نیرو در سیمکشی داخلی و محفظه فلزی خارجی ذخیره میشود. شوک الکتریکی ساکن یک مثال ساده است. سیم اتصال به زمین، کار انتقال برق اضافی به زیر ساختمان را بر عهده خواهد داشت که خطرات ناشی از تجمع برق را از بین میبرد. با اعتماد کابل البرز از خرید کابل برق باکیفیت با ارزانترین قیمت لذت ببرید.
نحوه اتصال سیم ارت به پریز
ابتدا سیم فاز را به اندازه حدود یک سانتیمتر لخت میکنیم و چنانچه بخواهیم به روش استاندارد و منظم شده اجرا کنیم سیم فاز را در جهت راست کلید پریز و به همین ترتیب سیم نول را به اندازه یک سانتیمتر لخت می کنیم و در جهت چپ کلید پریز متصل می کنیم سیم ارت رانیز همانند فاز و نول لخت میکنیم و مابین فاز و نول در محل جای ارت در کلید پریز متصل می کنیم.
دقت داشته باشید پیچ ها را شل نگذارید زیرا باعث آمپر کشیدن و سوختن دستگاه های الکتریکی می شود.
سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟
ارت اصطلاح تخصصی نوعی سیم است که در بیشتر مواقع به نام سیم زمین یا سیم اتصال به زمین شناخته میشود. این سیم همانطور که از نامگذاری آن مشخص است، تا زیرزمین خانه یا هر ساختمانی کشیده میشود. اگر صاحبخانه باشید احتمالاً این اصطلاحات را زیاد شنیدهاید. در زبان ساده سیم اتصال به زمین یا همان سیم ارت کار تخلیه انرژی منفی برق و بازگشت جریان برق به حالت تعادل در ساختمان را بر عهده دارد.
در صورت خراب بودن بخشی از مسیر سیمکشی، جریان برق ممکن است از بخشی دیگر از تجهیزات استفاده شده در ساختمان مثل لولههای فلزی عبور کند و منجر به یک اتصال کوتاه شود. چیزی که اغلب موارد منجر به ایجاد شوکهای الکتریکی و آتش سوزیهای ناشی از برق میشود. برای جلوگیری از بروز چنین حوادثی، سیستم برق خانه میتواند از یک طرح پشتیبانی به نام سیم اتصال به زمین استفاده کند.
بنابراین کاربرد سیم ارت این است که همانند یک سیستم ایمنی هر گونه الکتریسیته اضافی منتشر شده در سیم کشی ساختمان را از خانه خارج کند. این سیم باید به صورت سیستم پیادهسازی شود. به همین منظور باید از یک سمت به تابلوی برق خانه و از طرف دیگر از داخل تمام پریزهای خانه عبور کند و در نهایت در بخشی از ساختمان به زمین متصل شود.
عملکرد این سیم به شکلی است که بارهای متضاد برق یعنی بار مثبت و منفی همدیگر را جذب میکنند و فضای امنی را برای تخلیه انرژی اضافی به سمت زمین ایجاد میکنند. بنابراین اگر به حفاظت از ساختمان و ایمنی سیستم برقکشی خود اهمیت میدهید باید از سیستم ارتینگ استفاده کنید. در غیر این صورت ممکن است با ایجاد بار منفی اضافی در ساختمان خطر برق گرفتگی یا آتشسوزی افزایش پیدا کند.
مشخصات سیم ارتینگ
برای تشخیص سیمهای ارت از سیمهای معمولی باید مشخصات کامل این سیم آشنا باشیم. برای مثال اینکه سیم ارت چه رنگی است ( و از چه اجزایی تشکیل شده است) سیم اتصال به زمین رنگی متفاوتتر از سایر سیمها دارد و آن هم رنگ سبز است. این سیم را باید هنگام استفاده تنها به یک سیم سبز دیگر متصل کرد که کارکردی مشابه دارد.
اگر سیستم لباسشویی خود را بررسی کنید شاهد یک سیم سبز و زرد خواهید بود که منظور همان سیم اتصال به زمین یا ارت است. این سیستم حفاظت از بدنۀ لباسشویی را بر عهده دارد و منجر به خروج بار اضافی الکتریسیته به بدنه دستگاه میشود.
هادی این سیم از مس بوده و بسته به نوع سیم ممکن است به صورت سیم افشان یا سیم برق مفتولی باشد. عایق آن از پلیمر پی وی سی است. از این سیمها برای ولتاژهای برق 750/450 استفاده میشود و بسته به نوع جریانی که قرار است سیم اتصال به زمین در آن استفاده شود، سطح مقطع بین 1.5 تا 240 mm متغیر خواهد بود.
نحوه تشخیص سیم فاز، نول و ارت
سیم ارت کار انتقال برق اضافی مدار الکتریکی ساختمان به زمین را بر عهده دارد که در نهایت منجر به ایجاد ایمنی میشود. همچنین گفتیم که این سیم رنگ سبز و زرد دارد که نباید با دیگر سیمها اشتباه گرفته شود. در جواب به این سوال که آیا سیم ارت برق دارد هم باید پاسخ منفی بدهیم.
سیم فاز چیست؟ از آنجایی که این سیم بار الکتریکی ساختمان یا همان جریان برق خانه را بر عهده دارد، از سایر سیمها خطرناکتر است. این سیم به طور مدام حامل جریان برق است پس به هیچوجه نباید به آن دست زد. این سیم در برقکشی ساختمان اغلب با روکش مشکی قابل تشخیص است. البته در برخی از مواقع بسته به نوع تولید کننده، رنگ این سیم ممکن است تغییر کند.
اما باید به این نکته توجه داشته که سیم فاز به هیچ وجه رنگ سفید، آبی، سبز یا خاکستری ندارد.این کار برای این است که در برخی از مواقع به جریان برق با ولتاژ مختلف نیاز است. به همین منظور از سه سیم فاز با ولتاژ مختلف استفاده میشود که البته هر سه سیم حامل جریان برق هستند.
سیم نول سومین سیم کاربردی در برقکشی است که البته بدون برق است. سیم نول نیز معمولاً با رنگ آبی روشن قابل تشخیص است. تفاوت اصلی بین نول و ارت (تشخیص سیم فاز و نول) در این است که وجود ارت الزامی نیست و فقط برای محافظت بیشتر است.
این در حالی است که سیم نول باید حتماً در سیمکشی خانه استفاده شود. به عبارتی سیم نول همان سیم فاز است که اختلاف پتانسیل آن کمتر است و برای ایجاد مسیری بسته یا ایجاد یک مدار در کنار سیم فاز مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع سیم ارت
سیمهای ارت به طور کلی در دو نوع مفتولی یا خشک و افشان تولید میشوند. سیمهای مفتولی ( سیم مفتول برق چیست ) نوعی از سیم اتصال به زمین هستند که از هیچ انعطافی برخوردار نیستند. در صورت اتصال این سیمها برای مصارف دارای انعطاف، ممکن است هادی شکسته شود. به همین جهت است که به این نوع سیم اتصال به زمین سیم خشک میگویند.
در مقابل سیم افشان ( سیم افشان چیست )ارت قرار دارد. این نوع سیم دارای انعطاف است و این به خاطر این است که از چند رشته سیم به هم پیچیده تشکیل شده است. در اصل سیم مفتولی دارای یک رشته مفتول است، اما سیم افشان از چند رشته سیم انعطافپذیر تشکیل شده است. ویژگی برجسته سیم افشان مقاومت الکتریکی بالای آن است. این دو سیم کارایی مشابهی دارند، با این تفاوت که تنها نحوۀ استفاده از آنها متفاوت است.
نوع دیگری از تقسیمبندی سیم ارت وجود دارد که به شکل زیر است.
- سیم TN System: در این سیستم دستگاهها و بدنۀ رسانای آنها به وسیلۀ سیم ارت به زمین که مرکز سیم نول است، متصل میشوند. این نوع سیستم خود دارای سه بخش مجزا است.
- سیم IT System : در این سیستم معمولا هیچ اتصال مستقیمی بین دستگاهها با زمین به عنوان مرکز تخلیه بار وجود ندارد و از طرفی ارتباطی بین سیم نول با زمین هم نخواهد بود. در مقابل دستگاهها به شکل مستقیم به زمین متصل میشوند.
- سیم TT System: در این سیستم ارتینگ به تجهیزات اضافی جریان و حفاظتی نیاز است که در آن بدنۀ رسانای دستگاهها از طریق یک الکترود به زمین وصل میشوند. همچنین نقطه خنثی به وسیلۀ یک مقاومت به زمین به عنوان محل تخلیۀ بار الکتریکی وصل میشود.
روشهای استفاده از سیمهای ارت در ساختمان
سیم ارت ساختمان به دو شکل سطحی و عمقی اجرا میشود. در چاههای ارت سطحی عمق زمین زیر یک متر خواهد بود. این در حالی است که روش اتصال به زمین عمقی حدود 4 تا 8 متر بسته به محل و خاک آن است. اما چگونه مشخص میشود که کدام یک از این شیوهها باید استفاده شود؟
در واقع در مکانهایی که مقاومت کمتری دارد، مثل جاهایی که خاک آن رسی است، از روش کم عمق یا چاه ارت سطحی استفاده میشود. این در حالی است که مکانهای دارای زمین شنی یا سنگی باید از چاههای عمیق ارت استفاده کنند. چاه ارت بهتر است در جاهایی حفر شود که در مجاورت با زمین مرطوب قرار داشته باشد.
در روش عمیق یک سیم اتصال به زمین از چاه به سمت تابلو برق برده میشود. در میانه سیم مورد نظر به یک صفحۀ مسی با جوشکاری وصل میشود و از آنجا به چند رشته سیم ارت تقسیم شده و به سایر نقاط سیمکشی برق در پریزها منتقل میشود.
در روش سطحی اجرای سیم اتصال به زمین باید چاهی به عمق 80 سانتیمتر در محل حفر شود. این روش بیشتر برای مکانهایی کاربرد دارد که ارتفاع زمین نسبت به سطح دریا کم است و امکان حفاری عمیق وجود ندارد. البته اجرای ارت در روش سطحی به 7 شیوۀ مختلف انجام خواهد شد.
از جمله این روشها میتوانیم به شیوۀ پنجهای یا شعاعی، شیوۀ مختلط، شیوۀ حلزونی، روش الکتروشیمیایی، روش شبکهای، شیوۀ ROD و روش RING اشاره کنیم. هر یک از این شیوهها به طریقۀ خاصی قابلیت اجرا دارد.
طریقه نصب سیم ارت ماشین لباسشویی
دستگاههای برقی زیادی در خانه هستند که ما از آنها استفاده میکنیم. مانند جاروبرقی، یخچال و ماشین لباسشویی. در بسیاری از موارد ممکن است هر یک از این دستگاهها جریان الکتریسیته مازاد خود را خارج کنند. در همین مواقع ممکن است با دست زدن به دستگاه احساس برق گرفتگی ضعیف یا به اصطلاح حالت مور مور شدن ناشی از برخورد با الکتریسیته ضعیف داشته باشیم.
البته واقعیت این است که در سیستم برق کشی مدرن و در ساختمانهای امروزی این مشکل از قبل پیشبینی شده است و به همین منظور در هر پریزی یک سیم مخصوص ارت برای انتقال بار اضافی دستگاه وجود دارد. مگر اینکه سیستم دچار مشکل شود.
اما اینکه چرا سیم ارت برق دارد، باید بگوییم که این اتفاق تنها در زمانی که یک اتصالی در ساختمان رخ دهد یا وقتی که بین فاز و نول یک اتصال الکتریسیته برقرار شود، این اتفاق میافتد و ممکن است منجر به برقدهی بدنۀ ماشین لباسشویی شود.
در صورتیکه ساختمان شما دارای سیم اتصال به زمین است، اما تجهیزات برقی شما مثل لباسشویی دارای بار برق اضافی دارند، احتمالاً سیستم ارتینگ شما دچار مشکل شده است. برای این کار میتوانید روشهای مختلفی را تست کنید. برای مثال در درجه اول ممکن است سیم ارتینگ پریزی که لباسشویی را به آن زدهاید مشکل داشته باشد. پس لباسشویی را با یک پریز دیگر تست کنید.
در برخی از مواقع هم ممکن است از سیم رابط استفاده کرده باشید که در این صورت باید این سیم را حذف و لباسشویی را مستقیماً به پریز وصل کنید. و در نهایت اینکه ممکن است نیاز باشد ک سرپریز خود را تبدیل کنید. اما برای این کار یا انجام هر کار تخصصی بهتر است از یک مهندس برق کسی کمک بگیرید.
سیم ارت یخچال را به کجا وصل کنیم
متوجه شدیم که سیم ارت سیمی هست که از یک طرف به بدنه وسیله برقی ما وصل می شود و از طرف دیگر به زمین. وظیفه اش هم انتقال الکتریسیته ساکن جمع شده در دستگاه برقی به زمین است. چون الکتریسیته ساکن در وسایل برقی باعث برقدار شدن بدنه آن شده و ما را به تعمیرکار یخچال نیازمند می کند. برای همین باید به وسیله سیم ارت، دستگاه را به زمین متصل کرد.
برای آن هایی که می پرسند سیم ارت یخچال را کجا وصل کنیم، باید بگوییم که برای اتصال سیم ارت غالبا از لوله کش ساختمان استفاده می شود. از آن جایی که لوله کشی درون عمق زمین قرار دارد و جریان برق را به عمق زمین انتقال می دهد، بهتر است برای اتصال سیم ارت یخچال از شیر آب پشت یخچال استفاده کنیم.
سیم ارت ماشین ظرفشویی کجاست
سیم ارت یکی از اجزای ماشین ظرفشویی است که به یک لوله بلند که به ستون وسط ساختمان متصل است وصل شده و برای جلوگیری از آسیب زدن رعد و برق به ساختمان و وسایل برقی استفاده شده است.
سیم ارت یا گراند را نباید به هیچ عنوان به لوله آب وصل کرد. اگر سیم گراند به لوله آب وصل شود ممکن است دچار اتصالی و باعث برق دار شدن بدنه ماشین ظرفشویی شود. در ساختمان های جدید، چاه ارت تعبیه شده است. اما اگر در ساختمانی قدیمی زندگی می کنید، برای رفع مشکل برق گرفتگی در ماشین ظرفشویی، باید دو سر یک سیم را لخت کرده و یک سر آن به بدنه دستگاه و سر دیگر را به لوله فلزی متصل کنید.
نحوه اتصال سیم ارت به دوشاخه
ابتدا سیم فاز را به اندازه حدود یک سانتیمتر لخت میکنیم و چنانچه بخواهیم به روش استاندارد و منظم شده اجرا کنیم سیم فاز را در جهت راست کلید پریز و به همین ترتیب سیم نول را به اندازه یک سانتیمتر لخت می کنیم و در جهت چپ کلید پریز متصل می کنیم سیم ارت رانیز همانند فاز و نول لخت میکنیم و مابین فاز و نول در محل جای ارت در کلید پریز متصل می کنیم.
دقت داشته باشید پیچ ها را شل نگذارید زیرا باعث آمپر کشیدن و سوختن دستگاه های الکتریکی می شود
جمعبندی
با بررسی مطلب متوجه شدیم که سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد. سیم اتصال به زمین چه رنگی است و چگونه از آن در تجهیزات مختلف استفاده میشود. گفتیم که اگرچه استفاده از این سیم ضروری نیست، اما هنوز هم به عنوان یک ویژگی و مزیت مهم در برقکشی محسوب میشود. سیم اتصال به زمین طوری طراحی شده است که مسیری برای عبور جریان الکتریکی در صورت در دسترس نبودن مسیر معمولی را فراهم کند.
اگرچه در بخشی از این مقاله نحوۀ استفاده از این سیم در ساختمان و نصب آن در لباسشویی را برای شما شرح دادیم، ولی چه برای این کار و چه برای هر نوع سیمکشی برق دیگر، حتما از یک متخصص و کارشناس برق استفاده کنید. به کارگیری خودسرانۀ این سیم میتواند منجر به برق گرفتگی و بروز حوادث چبران ناپذیری شود. بیشتر بدانید.
سیم ارت ماشین ظرفشویی کجاست؟
سیم ارت ماشین لباسشویی پاکشوما هم همینطوری نصب میشه؟
سیم ارت ماشین لباسشویی کجاست
سیم ارت کولر آبی کجاست؟
سیم ارت یخچال کجاست؟