کابل فیبر نوری چیست؟ کابل فیبر نوری هم یکی از محصولات جانبی صنعت سیم و کابل است که با پیشرفت تکنولوژی طرفداران زیادی پیدا کرده است. این کابل زمانی که به انتقال سریع اطلاعات نیاز دارید به کار شما خواهد آمد.
کابلهای فیبر نوری نسبت به کابلهای سنتی انتقال داده هم نازکتر هستند و هم سبکتر و هم اینکه دادهها را با برد طولانیتری انتقال میدهند. تمامی این مزایا باعث شده است که این محصول یکی از بهترین گزینههای موجود برای بسیاری از کاربریها خصوصا شرکتها و بیزینسهایی باشد که نیاز به دریافت و ارسال داده از راه دور دارند. بیایید ببینیم کابل نوری چیست، چه ویژگیها و انواعی دارد و به طور کلی همه چیز درباره فیبر نوری را بررسی کنیم.
کابل فیبر نوری چیست؟
دنیای ارتباطات به سرعت از شبکههای تشکیل شده از سیم و کابل ساخته شده از آلیاژ مس، به سمت کابلهای مجهز به فناوری فیبر نوری در حرکت است. به طور خلاصه کابل فیبر نوری به کابلی گفته میشود که برای انتقال سیگنال مورد استفاده قرار میگیرد. این کابل از فناوری خاصی با همین نام یعنی “فیبر نوری” و با استفاده از رشتههای ساخته شده از شیشه خالص کار انتقال داده در مسیرهای طولانی را بر عهده دارد.
کابلهای فیبر نوری میتوانند سرعت اتصال بسیار بهتری را به طور همزمان برای چند کاربر فراهم کنند. این کابلها از یک اصل خاص برای انتقال دادهها با سرعت بالا عمل میکنند و آن هم بازتاب داخلی است. به عبارتی این کابل مانند سایر کابلها از دو قسمت اصلی تشکیل شده است. هسته و عایق. با این تفاوت که این دو لایه نه از آلیاژ مس و آلومینیوم و نه از پلاستیک تشکیل شدهاند، بلکه مواد سازنده هر دو قسمت شیشه است. البته یک لایه عایق اضافی برای محافظت از کابل در برابر رطوبت و آسیبهای محیطی محافظت میکند. بیشتر بدانید.
فناوری کابل فیبر نوری چگونه کار میکند؟
حال که فهمیدیم کابل فیبر نوری چیست، بهتر است درباره عملکرد آن هم اطلاعاتی کسب کنیم. این کابل اطلاعات و دادهها را از طریق پالسهای نور انتقال میدهد. همانطور که گفتیم این کابل از دو لایه شیشهای تشکیل شده است. لایه پوششی به دور مرکز یا هسته پیچیده شده است و نه تنها از آن محافظت میکند، بلکه باعث میشود نور به جای نشت، منعکس شود. این باعث میشود تا سیگنالها بدون اینکه ضعیف شوند با سرعت بالایی به نقاط دوردست منتقل شوند.
این کابلها از دهها تا صدها فیبر نوری ساخته شدهاند که ضخامت رشتههای آنها در حد موی انسان است. از آنجایی که کابل فیبر نوری از نور به جای سیگنال الکتریکی برای انتقال دادهها استفاده میکند، بنابراین سرعت انتقال دادهها به طور چشمگیری افزایش پیدا میکند. همچنین به دلیل اینکه سرعت انتقال داده توسط این کابل فوقالعاده سریع است و اندازه آن چیزی حدود سرعت نور است، بنابراین به این نام شهرت پیدا کرده است.
مزایای کابل فیبر نوری
کابلهای فیبر نوری به دلیل مزایای فوقالعادهای که دارند، میتوانند به عنوان کابل انتقال داده در بستر اینترنت، انتقال سیگنال تلویزیون و به عنوان یک سیستم مدرن برای شبکههای تلفن ثابت مورد استفاده قرار گیرند. بیشترین مزیتی که کابل فیبر نوری در مقابل کابل مسی دارد، بهبود برخی کارایی در مسیرهای طولانی است. در ادامه به مزایای این کابل به طور کامل میپردازیم.
پهنای باند بهتر
یکی از مزایای قابل توجه کابل فیبر نوری، ارائه بهتر پهنای باند است. این حالت در مقابل کابلهای سنتی مسی بسیار بهتر است و زمانی که به عنوان کابل انتقال داده برای رسانههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، برجستهتر هم خواهد بود. امروزه که کسب و کارها بیشتر از قبل به انتقال داده با پهنای باند بالا نیاز دارند، این کابل نوری است که بهتر از سایرین عمل میکند.
سرعت انتقال بالاتر
وقتی میگوییم مزایای کابل فیبر نوری چیست، سرعت بالای این کابل در انتقال دادهها در صدر لیست مزایا قرار میگیرد که البته این حالت به لطف پهنای باند بهتر است. به عبارتی هر چه پهنای باند یک کابل مناسبتر باشد، سرعت انتقال اطلاعات هم بالاتر خواهد رفت. در جامعه پر سرعت ما که همه چیز در کسری از ثانیه تغییر میکند وجود سرعت بالا برای برقراری ارتباط تلفنی، دانلود و آپلود اطلاعات در بستر اینترنت و ارسال و دریافت فایلها، چه به صورت خانگی و در سطح محدود و چه به صورت تجاری و در سطح گسترده اهمیت فوقالعادهای دارد.
این کابل وقتی از نظر سرعت با کابلهای مسی مقایسه میشود، مانند مقایسه خورشید با زمین است. کابل فیبر نوری در تنوع بالا ساخته میشود که برخی نمونهها از سرعت 5 مگابیت در هر ثانیه پشتیبانی میکنند، این در حالی است که بعضی کابلهای فیبر نوری حتی تا 100 گیگابیت بر ثانیه را به طرز شگفتآوری ساپورت میکنند. این ویژگی را کمی در نظر بگیرید، حتی اگر آن را در سطح کلان بررسی نکنیم، خواهیم فهمید که تا چه اندازه در انجام فعالیتهای ما و صرفهجویی در زمان برای بارگذاری و بارگیری اطلاعات موثر خواهد بود.
انعطافپذیری بالا
از دیگر مزایای کابل فیبر نوری میتوانیم به انعطافپذیری آن اشاره کنیم. به عبارتی زمانی که یک اتصال نامطمئن باشد، میتواند به طرز عجیبی هزینههای یک شرکت را بالا ببرد. تصور کنید که ارتباط بیکیفیت تا چه اندازه میتواند منجر به توقف برنامههای مختلف شود. اما کیفیتی منحصربفرد در کابل فیبر نوری وجود دارد که به دلیل ساختار انعطافپذیر خود به عنوان یک محصول فوقالعاده در بیزینسهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
این کابل ها در عین اینکه سبکتر و نازکتر هستند، انعطافپذیری بالایی نیز دارند. ویژگی که باعث میشود این کابل به راحتی خم شود، بدون اینکه مانند کابلهای مسی در معرض آسیبدیدگی یا شکستگی باشد. همچنین این کابل از آنجایی که جریان الکتریکی را برای انتقال داده حمل نمیکند و از نور برای این کار بهره میبرد، از هر گونه تداخل الکترومغناطیسی، تداخل نویز، سیگنالهای دریافتی از اطراف مثل صاعقه یا رادیو در امان است.
کاهش تاخیر انتقال داده
میخواهید بدانید دیگر مزیت کابل فیبر نوری چیست؟ بهبود تاخیراتی که همه ما به صورت مداوم با آن درگیر هستیم. این مزیت باعث می شود تا محتواها با کیفیت بالاتر به دست ما برسند. این یعنی ما میتوانیم از ویژگی برتر صدای باکیفیت پشت تلفن بهرهمند شویم.
پشتیبانی از فواصل طولانی
همانطور که در بخشهایی از مقاله عنوان کردیم، کابل فیبر نوری بهترین ابزار برای فواصل دور است. از آنجایی که این محصول یک وسیله با اتلاف انرژی پایین است، بنابراین با پهنای باند بالا و سرعت بینظیر دادهها را در فواصلی بسیار دورتر منتقل میکنند.
بالا رفتن امنیت
از آنجایی که نصب کابل فیبر نوری و البته نگهداری آن بسیار راحتتر و باکیفیتتر از کابلهای معمولی مسی است، بنابراین میتوانید در هر زمانی از انتقال دادههای خود در زمان لازم و ایمنی آنها مطمئن شوید. امنیت فیزیکی بالا نه تنها سطح امنیتی قویتری را برای شما فراهم میکند، بلکه منجر به کاهش هزینهها به دلیل ساختار باکیفیت کابل نیز میشود.
انواع کابل فیبر نوری
وقتی با این سوال مواجه میشویم که منظور از فیبر نوری تک حالته و دو حالته چیست، در اصل صحبت از انواع کابل فیبر نوری است که در این دو نوع خلاصه میشود. در ادامه به صورت خلاصه و البته مفهومی این دو نوع کابل را بررسی خواهیم کرد.
کابل فیبر نوری تک حالته
کاربرد این کابل از اسم آن مشخص است. این یعنی کابل تک حالته تنها میتواند یک حالت نور را منتشر کند. انتشار این نور به وسیله یک هسته مرکزی کوچک انجام میشود. کابلهای تک حالته به دلیل این ویژگی خود بازتاب نور کمتری از هسته مرکزی دارند. چنین فرایندی توانایی سیگنال برای حرکتهای بیشتر و باکیفیتتر را فراهم میکند. از این کابل بیشتر برای کاربریای از راه دور با مسافت طولانی مثل مخابرات، شبکههای اینترنت و تلویزیون استفاده میشود.
کابل فیبر نوری چند حالته
بر خلاف کابل فیبر نوری تک حالته، این نوع کابل هسته مرکزی بزرگتر با ضخامت و قطر بیشتری دارد. این باعث میشود که کابل چند حالته شرایط انتشار نور به حالتهای مختلف را فراهم کند. بازتاب نور به مرکز هسته باعث میشود که در یک زمان مشخص اطلاعات بیشتری ارسال شود. البته در مقابل ممکن است کیفیت سیگنالها کمی کاهش پیدا کند. به همین دلیل از این کابل برای فواصل کوتاه استفاده میشود.
انواع کابل فیبر نوری از نظر ساختار فیزیکی
کابلهای فیبر نوری بر اساس ساختار مواد هم در دستهبندی دیگری قرار میگیرند. برای مثال این کابلها یا از شیشه یا پلاستیک و یا سیلیکا با روکش پلاستیکی ساخته می شوند که هر یک مزایا و معایب خاص خود را خواهند داشت.
در برخی از مواقع هم با عناوینی مثل انواع کابل سینگل مود و مالتی مود روبرو هستیم که در اصل اصطلاحات تخصصی برای کابلهای فیبر نوری تک و چند حالته هستند. هر یک از این کابلها علاوه بر سرعت، فاصله و پهنای باند، در دیگر موارد مثل هزینه خرید و نصب نیز با یکدیگر قابل مقایسه هستند. یکی از تفاوتای این کابلها رنگ غلاف آن است که به طور معمول در کابل سینگل مود نارنجی و در کابل مالتی مود آبی است. از دیگر تقسیمبندیهای کابل فیبر نوری از نظر ساختار میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- کابلهای فیبر نوری Simplex و zip cord
- کابل فیبر نوری Ribbon Cable
- کابلهای فیبر نوری توزیع Distribution
- کابل فیبر نوری Loose tube
- کابل فیبر نوری Armored Cable
- کابلهای ترکیبی و کامپوزیت
- کابل فیبر نوری هوایی
کاربرد کابل فیبر نوری
اکنون که کاملا متوجه شدیم کابل فیبر نوری چیست و با صفر تا صد این کابل آشنا شدیم، بد نیست تا گوشهای از کاربردهای این کابل را هم بررسی کنیم. در کل این مقاله یک موضوع را متوجه شدیم و آن هم این بود که استفاده از کابل فیبر نوری از کابلهای ساخته شده از مس عملکرد بهتری دارد. با این اوصاف از کابل فیبر نوری میتوان در برخی از صنایع به جای کابلهای مسی به منظور انتقال داده و اطلاعات استفاده کرد.
از این کابل برای انتقال اینترنت، انتقال فایلها و اطلاعات شبکههای کامپیوتری، سنجش از را دور، نورپردازی در قسمتهای داخلی و بیرونی خودرو، در صنعت پزشکی و کاربردهای آن نظیر آندوسکوپی، ایجاد ارتباط تلفنی پایدار و سریع، انتقال سیگنالهای تلویزیونی با سرعت و پهنای باند بیشتر، در بازرسی مکانیکی و به عنوان یک راهحل فوقالعاده برای انتقال دادههای با امنیت بالا در کاربریهای هوافضا و نظامی استفاده میشود.
نحوه انتخاب کابل فیبر نوری
در انتها مبحث کابل فیبر نوری چیست، به شما نشان میدهیم که چگونه یک کابل فیبر نوری مناسب بخرید؟ انتخاب کابل فیبر نوری به دلیل انواع کابلها، ویژگیهای عملکردی و الزامات نصبی که باید رعایت شود، میتواند پیچیده باشد. به همین دلیل باید عوامل مختلفی از جمله فاصله مد نظر، سرعت شبکه، نوع اتصال دهنده و عایق بیرونی کابل را مشخص کنید.
در چنین حالتی انتخابهای شما به چند گزینه محدود خواهد شد. علاوه بر موارد بالا به جای اینکه کل تمرکز خود را به تک حالته و چند حالته بودن کابل فیبر نوری متمرکز کنید، بهتر است به رابطه بین سرعت شبکه با فاصله اتصال دقت کنید تا بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.
یک کابل خوب در هر نوع و کاربری که باشد، باید از متریال باکیفیت و توسط یک برند شناخته شده، تولید شود. برخی از کابلها علاوه بر کیفیت لازم ویژگیهای اضافی دیگر مثل انعطافپذیری بالا و استحکام کششی زیاد را نیز خواهند داشت. با توجه به بودجه و نیازی که دارید، شاید در نظر گرفتن این ویژگیها بتواند کمک زیادی به خرید شما بکند.
جمعبندی
در این مقاله بررسی کردیم که کابل فیبر نوری چیست و به شکل کامل در قالب یک راهنما انواع این کابل، ویژگیها، مزایا و کاربریهای آن را برای شما شرح دادیم. اگر صاحب یک کسب و کار هستید که نیاز زیادی به انتقال دادهها با سرعت و کیفیت بالا دارید، کابل فیبر نوری میتواند به افزایش بهرهوری تجارت شما کمک زیادی کند.
سرمایهگذاری در خرید این نوع کابل به مشتریان امکان میدهد که در یک برهه زمانی خاص بتوانند کارایی کسب و کار خود را بالا ببرند. این عامل مهمی در پشتیبانی از رشد شرکت شما خواهد بود. برای خرید بهترین کابل فیبر نوری ایرانی در حد استانداردهای جهانی میتوانید از طریق راههای ارتباطی مختلف با مجموعه سیم و کابل اعتماد البرز در تماس باشید. بیشتر بدانید.