کابل نیمه افشان نوعی سیم و کابل چند رشته است که به علت خشک بودن در برخی صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. این کابل که به نام سیم خشک نیز شناخته میشود به طور ویژه در سیم ارت استفاده میشود. ویژگیها و ساختار کابل نیمه افشان تفاوتهای عمدهای با کابل افشان دارند که مصرف آن را برای برخی صنایع توجیه پذیر میکند. در ادامه این مطلب از سری مقالات کابل البرز به توضیح این ویژگیها، ساختار کابل نیمه افشان، انواع آن و تفاوتش با کابل افشان خواهیم پرداخت.
ساختار کابل نیمه افشان
کابل نیمه افشان نوعی سیم چند مفتولی ( سیم مفتول )است که کاربردهای بسیار گستردهای دارد، مهمترین نکته در مورد ساختار سیم نیمه افشان انعطافپذیری کمتر آن نسبت به کابلهای افشان است. در مواردی بسته به شرایط کابل افشان قابل استفاده نیست یا اینکه ترجیح افراد بر استفاده سیم نیمه افشان است. کابلها یا همان سیمهای نیمه افشان از مفتولهای تابیده در هم ساخته شدهاند به همین علت هم جزو سیمهای مفتولی و میان افشانها محسوب میشوند که از آنها در سطوحی با مقاطع بالاتر از 6 میلیمتر مربع استفاده میشود.
نکته مهم دیگر در مورد سیم نیمه افشان این است که در هر سطح مقطع گستردهای قابل تولید است. این مطلب خود نشاندهنده یک مزیت بسیار مهم سیم نیمه افشان نسبت به سیم افشان یا کابل مفتولی است. چرا که حداکثر ظرفیت تولید سیم افشان تا 16 میلیمتر مربع است و برای تولید آن محدودیتهایی داریم.
مشخصات کابل نیمه افشان
پس از آشنایی مختصر با ساختار این نوع از کابلها بهتر است سراغ معرفی مشخصات این نوع سیم برویم:
کابل نیمه افشان جزو گروه کابلهایی با ولتاژ ضعیف است چرا که این سیمها ولتاژی برابر 1.06 کیلووات دارند.
سیمهای نیمه افشان را با توجه به تعداد رشتهها و ساختار آنها به انواع ذیل تقسیمبندی میکنند:
- جنس عایق: جنس عایق در سیمهای نیمه افشان میتواند PVC یا XLPE باشد.
- جنس هادی: جنس هادی در کابلهای نیمه افشان از دو نوع مس یا آلومینیوم تشکیل شده است.
- تعداد سیمها: تعداد رشتهها در کابلهای نیمه افشان از 1 تا 5 متغیر است.
کابل نیمه افشان و افشان هر دو از نوع چند رشتهای هستند.
تفاوت کابل افشان و نیمه افشان
مهمترین سوالی که ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که تفاوت اصلی بین کابل های افشان و نیمه افشان چیست؟ مهمترین تفاوتی که پیش از این هم ذکر کردیم تفاوت در انعطاف پذیری بین این دو نوع کابل است.
کابلهای نیمه افشان نسبت به کابلهای افشان انعطاف پذیری کمتری دارند به همین خاطر نیز نام دیگر سیم نیمه افشان؛ سیم خشک است. پس بسته به نیاز خود اگر احتیاج به سیمی منعطف دارید بهتر است سراغ کابل نیمه افشان نروید. اما اگر قصد دارید از کابل در نقاطی با پیچ و خمهای کمتر و آن هم به شکل ثابت استفاده کنید؛ پیشنهاد ما به شما استفاده از سیم خشک یا سیم نیمه افشان است.
از تفاوتهای مهم دیگری که این دو نوع سیم با یکدیگر دارند تفاوت در اندازه مقاومت الکتریکی آنها است. در سیم یا کابل افشان مقاومت اهمی خیلی بیشتر از سیم نیمه افشان است.
البته لازم به ذکر است که این تفاوت در میزان مقاومت الکتریکی بین کابلهای افشان و نیمه افشان در سطح مقاطع بالاتر قابل چشمپوشی است. پس در این مورد نیز باز انتخاب به خودتان بازمیگردد که قصد دارید در چه سطح مقطعی از این کابلها استفاده کنید. در سطح مقاطع پایینتر این تفاوت در مقاومت الکتریکی ممکن است تاثیر گذار باشد پس حائز اهمیت است اما برای استفاده در سطح مقاطع بالاتر تفاوت چندانی نخواهد کرد.
این دو کابل شباهتهایی نیز با هم دارند، برای مثال هر دو نوع سیم نیمه افشان و افشان چند رشتهای هستند. اما همانطور که قبلا هم گفته شد سیم نیمه افشان خشکتر از سیم افشان است.
انواع کابل نیمه افشان
سیمهای نیمه افشان با توجه به شکل و کلاس های هادی که دارند در 3 نوع عرضه میشوند:
- مفتولی یا کلاس یک
کلاس یک به هادی تک مفتولی که جنس آن مس یا آلومینیوم باشد گفته میشود.
- نیمه افشان یا کلاس دو
کلاس دو نیز به هادی فشرده شده یا همان نیمه افشان گرد که آن هم از جنس مس یا از جنس آلومینیوم است گفته میشود.
- افشان یا کلاس پنج
کلاس پنج به نوعی کابل افشان هادی با قابلیت انعطافپذیری گفته میشود که جنس آن هم فقط مس است.
کاربرد کابل نیمه افشان
کابلهای نیمه افشان کاربردهای مختلفی دارند که مهمترین آنها استفاده از سیم نیمه افشان به عنوان سیم ارت (سیم ارت چیست؟ ) است. از منظر ایمنی استفاده از سیم ارت باعث تأمین امنیت جانی اهالی هر آپارتمان یا ساختمان میشود ضمن آنکه از آسیب دیدن لوازم خانگی جلوگیری میکند.
سیم ارت یکی از بخشهای مهم در سیم کشی ساختمان است که هم از سیم نیمه افشان و هم از سیم افشان در نوع دیگری از آن استفاده میشود؛ در ادامه به تفاوت این دو نوع سیم ارت بیشتر خواهیم پرداخت. نحوه قرارگیری سیمهای مفتولی در سیم ارت افشان و نیمه افشان متفاوت است و همین امر هم مهمترین تفاوت این دو نوع سیم را ایجاد میکند.
تفاوت سیم ارت افشان و نیمه افشان
کابلهای ارت نیمه افشان با توجه به جنسی که دارند ما بین سیمهای ارت افشان و سیمهای ارت خشک قرار میگیرند چرا که سرشتههای مفتولی آنها درهم تابیده است.
همچنین مقاومت دمای پایینتری نسبت به سیم ارت افشان دارند. سیم ارت افشان به دلیل مقاومت گرمایی بالاتر کمک میکنند تا جریان مازاد برق به جای انتقال به انسان یا وسایل برقی به چاههایی به نام چاههای ارت زیر زمینی منتقل شوند. خود این کابلها نیز آسیب کمتری میبینند.
به جز سیم ارت نیمه افشان؛ از سیمهای نیمه افشان در جاهای دیگری نیز استفاده میشود. برای مثال هر جایی که انعطاف پذیری بالای کابلها محل کار افراد و وسایل باشد امکان استفاده از سیم افشان وجود ندارد. پس به خاطر همین انعطاف پذیری پایینتر در برخی صنایع استفاده از سیم نیمه افشان توجیه پذیر است.
موارد تاثیر گذار بر قیمت کابل نیمه افشان
موارد زیادی در بازار وجود دارند که میتوانند قیمت سیم نیمه افشان را تعیین کنند. این روزها نیز این عوامل مدام در حال تغییر هستند و به همین خاطر قیمت سیم نیمه افشان نیز در نوسان است. به طور کلی مهمترین عواملی که قیمت سیم نیمه افشان را در بازار ایران تعیین میکنند عبارتند از:
- نرخ فلزات مس و آلومینیوم در بازار
- نرخ مس و آلومینیوم در بورس فلزات
- نرخ پلیمرهای عایق
- برخی تغییرات که ممکن است از طرف برند تولید کننده اعمال شود
- کیفیت تولید کابل
- اندازه حجم خرید کابل